Mattilsynet

Når du driver næringsmiddelvirksomhet er du meldepliktig til Mattilsynet. De som skal ­delta med salg av sine produkter på markeder, festivaler og lignende, må sørge for at også denne aktiviteten er meldt til Mattilsynet.

Husk å melde i fra!

Dersom privatpersoner på vegne av ­idrettslag, skoleklasser, musikkorps, ­­foreninger eller lignende skal selge frukt og grønt, kaker, pølser, is, brus, steke vafler eller grille ferdigtilberedte hamburgere ved kortvarige lokale arrangementer, er det ikke ­pliktig å melde fra til Mattilsynet på forhånd. Som næringsmiddelvirksomhet plikter du å sette deg inn i gjeldende regelverk for ­produksjon av mat.

For å melde fra om næringsmiddelvirksomhet går du til Mattilsynet sine nettsider og laster ned skjema for kortvarig salg av mat.

Låvefest ØKOUKA. Foto: Svein Gunnar Kjøde

Viktige elementer å ta hensyn til:

Oppvask - håndvask - kjøling

  • * Kartlegg de kritiske punktene, lag rutiner
  • * Hygiene er et risikopunkt
  • * Hold riktig temperatur og ha rikelig med plass i kjøleskap
  • * Merk og plasser ulike råvarer adskilt i kjøleskap
  • * Ha gode oppvaskrutiner med god kapasitet og en som til en hver tid står og vasker opp
  • * Husk temperaturmåling av vaskevannet
  • * Ha klare skiller mellom rene og urene soner
  • * Håndtering av penger og tilbereding av mat hører ikke sammen

Tydelige arbeidsoppgaver og god opplæring

  • * Gjør deg kjent med prinsippene for nærings­middelhygiene
  • * Orienter deg om konsekvensene av dårlig hygiene
  • * Kjenn til fare for sykdom
  • * Kjenn til hvilke forurensningskilder som finnes i kjøkkenet
  • * Kjenn til betydningen av kjøling og frysing
  • * Kjenn til betydning av temperaturkontroll
  • * Kjenn til betydningen av renhold og orden
  • * Kjenn til betydningen av personlig hygiene
  • * Husk riktig innpakning

Hva er bedervelige råvarer?

  • * Melk
  • * Fløte
  • * Ferskt kjøtt
  • * Fersk fisk
  • * Bønnespirer
  • * Åpnet hermetikk
  • * Kokte og eller snittede grønnsaker

Fremgangsmåte for håndvask

  • * Skyll hendene under rennende varmt vann
  • * Ta såpe fra dispenseren
  • * Vask hendene grundig i minst 10 sekunder
  • * Gni deg godt mellom fingrene
  • * Skyll av såpen
  • * Tørk hendene med mykt papirhåndkle
  • * Steng kranene med papirhåndkleet eller albuen slik at de rene hendene ikke berører kranene